Spring til indhold

Quinoa - Verdens bedste fødevare

2013 blev udnævnt til FN’s quinoa-år og i den forbindelse blev filmen ”Quinoa – Verdens bedste fødevare” produceret i Bolivia i samarbejde med ambassaden.

Filmen viser blandt andet, hvordan produktionen af quinoa foregår i Bolivia. I takt med at quinoas popularitet er steget på det internationale marked, er produktionen også blevet forbedret. Det er især sket gennem nye landbrugsmaskiner, som bl.a. Danmark har støttet.

I filmen giver Claus Meyer desuden gode råd om, hvordan quinoa kan bruges i madlavning i de danske køkkener langt fra det bolivianske højland.

Se filmen nederst på denne side.

Quinoa – Andesbjergenes guld 

Omkring halvdelen af den quinoa, der produceres i verden, bliver produceret i Bolivia. Det er især i højlandet, at den dyrkes på økologisk vis på kollektivt ejet jord. Frøet trives i de kolde højder, selvom der ikke falder meget regn. Den hårdføre quinoa-plante er derfor blevet anset for en gylden økonomisk mulighed for højlandsindianerne, der anses for at være de fattigste i Bolivia.

Quinoa

Ernæringsmæssigt er quinoa en af de sundeste fødevarer i verden. Frøet indeholder et højt indhold af mineraler, vitaminer og antioxidanter, mens der ikke er et mikrogram gluten at finde i dets sammensætning. Af samme grund er dens popularitet steget markant i de seneste år, hvor der især i den vestlige verden er kommet et øget fokus på en sundere livsstil.

Læs meget mere om den særlige plante og Danmarks støtte til quinoaproduktionen i Bolivia i vores årsrapport fra 2013.